Nyári táborok a gyermekek a Jasenská Dolina
Nyári táborok a gyermekek
Liftek állapota
Hó: 
0 cm
Feltételek: 
--
Nyom | TATRAPOMA H60
Nyom B | TATRAPOMA F10
Nyom C | TATRAPOMA F10
Nyom D | TATRAPOMA S
Nyom E | TATRAPOMA S
Nyom F | LPVE-snowtubing
Fülkés kötélpálya G | SF4
Nyom H | TATRAPOMA H80
A működés
Nem működik

Természet

Nagy-Fátra Nemzeti Park

Szlovákia legnagyobb kiterjedésű központi hegyvonulatai közé tartozik, ahol fennmaradt a sokarcú, csaknem érintetlen természeti környezet.A Nemzeti Park 40 371 hektáron terül el, a védősáv kiterjedése 26 132 ha. A Besztercebányai (Banská Bystrica), a Stubnyafürdői (Turčianske Teplice), Turócszentmártoni (Martin), Rózsahegyi (Ružomberok) és az Alsókubini (Dolný Kubín) járások területét érinti. A Nagy-Fátra felszíni formái jelentős tagoltságot és nagy szintkülönbségeket mutatnak. A táj képét jellegzetes karsztos képződmények formálják, mint pl. a sziklafalak, a sziklalépcsők, sziklaablakok és a völgykanyonok. A legismertebb völgyek közé a Gaderská, a Blatnická, a Belianska és a Bystrická dolina tartozik. A legismertebb nem látogatható barlangok közé tartoznak a Mažarná, e Jelenecká, a Horná és a Dolná Túfna.

Az értékes növényi közösségek közé tartoznak a mészkősziklákon fennmaradt fenyvesek maradványai, például az itt fellelhető bozontos gombafű. A főgerinc havasi közösségeit a nárciszképű szellőrózsa jelenléte jellemzi. A faunát hegyvidéki fajok alkotják. 110 madárfaj fészkel, valamint 60 emlősfajnak ad otthont a vidék. A ragadozók közül megtalálható a hiúz, a medve, a farkas. A legrégebbi természetvédelmi terület a „Hermándi Tiszafás" (Harmanecká tisina) (1949), amelyet elsősorban a közönséges tiszafa itt élő harmadkori maradványpopulációja miatt nyilvánítottak védetté. Jelenleg a Nagy-Fátrában található a legtöbb tiszafa egész Közép-Európában. A nemzeti park legnagyobb turistacsalogató vonzerejét a sokszínű túraútvonalak jelentik. A kevésbé gyakorlott túrázókat a Nagy-Fátra gerincén húzódó oktatóösvény várja, amely 11 km hosszú. Közismert a Nagy-fátrai főútvonal, amely összesen 49 km hosszú. A téli időszakban a sífutás és a műlesiklás szerelmesei is megtalálják sportélményekkel gazdagodhatnak. A legjelentősebb síközpont a Skipark Ružomberok. Rózsahegytől (Ružomberok) kb. 12 km-re található a besenyőfalvi (Bešeňová) modern termálfürdő, amely egész évben várja a vendégeket.

Fürdőzni a hőforrások vizében, miközben kilátás nyílik a környező behavazott csúcsokra - kiváló kikapcsolódást és leírhatatlan élményt jelenthet a Nagy-Fátrába látogatók számára az egész napos sízés után. A Nagy-Fátra idegenforgalmi attrakciói között említést érdemel a Vlkolínec községben található skanzen, amely az UNESCO világörökségének részét alkotja.